Абдулкадар МемедиАбдулкадар Мемеди


Амбасадорот Абдулкадар Мемеди од 2019 година е вонреден и ополномоштен амбасадор на Република Северна Македонија во Обединетите Арапски Емирати, резидент во Абу Даби и акредитиран нерезидентен амбасадор на Северна Македонија во Кралството Саудиска Арабија и државата Кувајт, како и Амбасадор - Специјален пратеник на Република Северна Македонија за Блискиот Исток и Северна Африка, од 2014 година.

Дипломат од кариера, амбасадорот Мемеди се приклучи на Министерството за надворешни работи во 2001 година и од почетокот на кариерата раководеше со неколку важни сектори и директорати. Во 2008 година се здобил со дипломатско звање амбасадор и бил именуван за државен секретар во Министерството за надворешни работи, а по завршувањето на мандатот во 2012 година ја извршува функцијата генерален директор на Институтот за геостратешки истражувања и надворешна политика, генерален директор за билатерални односи со европските земји; Генерален директор за економска дипломатија. Дополнително, тој беше на различни водечки и раководни позиции од неговата рана кариера во МНР како што се: заменик директор за евроазиски и азиски земји; Раководител на Одделот за Блискиот Исток и Африка; Вршителот на работите во Амбасадата на Република Македонија во Доха акредитирана за сите земји на GCC и Ирак.

Во текот на својата кариера, амбасадорот Мемеди е назначен за претседател на различни владини и меѓувладини тела како што се: Претседател на Националната комисија за гранични премини на Република Македонија со соседните земји; Претседател на Националната комисија за заштита, одржување, обновување и обележување на граничните и граничните ознаки на Република Македонија со соседните земји; Член на Работната група за заложници формирана по случаи на киднапирани македонски државјани во Ирак и Авганистан; итн.

Работејќи во дипломатската служба од 2001 година, во текот на целата дипломатска кариера има и низа други владини назначувања како: Шеф на преговарачкиот тим на Република Македонија за дијалогот за визна либерализација со ЕУ – Шенген; Копретседател на меѓувладината комисија на Македонија и Баварија; Претседавач и национален координатор за Алијансата на цивилизациите; Специјален пратеник на Владата на Република Македонија во Организацијата за исламска соработка – ОИС; Специјален пратеник на Република Македонија за Блискиот Исток и Северна Африка.

Членствата во голем број асоцијации и клубови го поткрепуваат неговото портфолио. Член е на Претседателството на Евроатлантскиот совет на Северна Македонија; Заменик-претседател на Иницијативата за истражување на глобални стратегиски прашања (GSIRI – Think-Tank, формирана во соработка помеѓу МАНУ и Министерството за надворешни работи); Член на Кабинетот – Претседател за меѓународна соработка на Меѓународната асоцијација на Лајонс клуб - Дистрикт 132- Македонија; Консултант и основач на првото македонско и арапско здружение за пријателство и соработка – АРАПМАК во Република Северна Македонија; Основачки член на Израелско-македонското здружение за пријателство.

Амбасадорот Мемеди, организираше и претседаваше со многу меѓународни конференции, работилници, панел дискусии и симпозиуми во соработка со високо етаблирани партнери во Европа и во светот, со фокус на различни теми, почнувајќи од теми поврзани со меѓународните односи и политика, покрај безбедноста и надворешно-политички теми, како и други важни регионални, европски и меѓународни прашања.

Во текот на раната кариера учествувал и посетувал неколку студиски програми, курсеви за дипломатска обука и други семинари за градење капацитети организирани од Дипломатските институти: МНР на Норвешка; МНР на Белгија; Европски институт за јавна администрација (ЕИПА, Мастрихт, Холандија); Холандски кралски институт за меѓународни односи Клингендал – Хаг; Институт за дипломатски студии на Арапската Република Египет; Стејт департмент на САД, Вашингтон; Амбасадата на САД во Скопје и Глобалните образовни услуги на САД... итн.

Мемеди е роден во Скопје во 1977 година. Магистрирал меѓународни односи со специјализација за човекови права, дипломиран хуманистички и општествени науки на Универзитетот на Обединетите Арапски Емирати. Покрај мајчиниот јазик: албанскиот, зборува и македонски, турски, англиски, арапски, српски итн. Оженет е и татко на три ќерки и еден син.