Embassy of the Republic of North Macedonia in United Arab Emirates

Abu Dhabi, Dyeenah St.,Villa No.10, PO Box 108225

Phone: +971 2 650 51 30

Fax:

Latest news

IMPORTANT NOTICE - VISA REQUIREMENTS FOR ENTERING THE REPUBLIC OF NORTH MACEDONIA

Nationals of EU Member States and signatories of the Schengen Agreement DO NOT need a visa to enter the Republic of North Macedonia (and are eligible to enter the Republic of North Macedonia with a valid national identity card)
________________________________________
Third-country nationals with temporary residence in an EU Member State or a country signatory of the Schengen Agreement may stay no longer than 15 (fifteen) days upon every entry into the territory of the Republic of North Macedonia as long as the total length of stay does not exceed 90 days in any 180-day period.
________________________________________
Third-country nationals with permanent residence in an EU Member State or a country signatory of the Schengen Agreement may stay no longer than 15 (fifteen) days upon every entry into the territory of the Republic of North Macedonia as long as the total length of stay does not exceed 90 days in any 180-day period.
________________________________________
Third-country nationals with multiple-entry Schengen visa (type C) valid for at least 5 (five) days beyond the intended stay in the Republic of North Macedonia may stay no longer than 15 (fifteen) days upon every entry into the territory of the Republic of North Macedonia as long as the total length of stay does not exceed 90 days in any 180-day period.
________________________________________
All foreign nationals who are holders of valid USA, UK-British, and Canadian visas, with multiple entries can enter the Republic of North Macedonia without requiring a short-stay (visa C) issued from the Republic of North Macedonia.
The length of the stay at one entrance should not exceed 15 (fifteen) days, while the duration and the validity of the USA, British, and Canadian visa should be 5 (five) days longer than the planned stay in the Republic of North Macedonia.
This decision is of a temporary character and shall be in force from 1 January 2023 to 31 December 2023.

Телефонски разговор Османи- Ал Сауд

Министерот за надворешни работи, Бујар Османи денес оствари телефонски разговор со министерот за надворешни работи на Кралството Саудиска Арабија, Неговото Височество Принц Фаисал бин Фархан Ал Сауд.

Во фокусот на разговорите беа можностите за продлабочување на билатералните односи, со посебен осврт на економската соработка и трговските врски. Воедно, Османи се заблагодари за неодамнешната евакуација од Судан на четири државјани на Северна Македонија, како знак на солидарност и потврда на пријателството меѓу двете земји.

Соговорниците се осврнаа на состојбите во Блискиот Исток, при што Османи ги поздрави континуираните заложби на Саудиска Арабија во насока на постигнување решение на ситуацијата во Јемен.

Воедно, беа разменети мислења и за соработката меѓу двете земји на мултилатерален план, како и за актуелните надворешно-политички прашања и состојби.

Во ноември минатата година Османи оствари прва официјална посета на Саудиска Арабија, каде акцентот беше поставен на презентација на поволностите кои земјава ги нуди за странски инвеститори.

 

Идентификувано осумчлено семејство во Судан, во тек активности за нивна евакуација

Почитувани, 
 
По добиената информација за осумчлено семејство, државјани на Република Северна Македонија, кое се наоѓа во загрозените подрачја на Судан, Министерството за надворешни работи, преку својата амбасада во Каиро веднаш стапи во контакт и доби потврда дека сите нејзини членови се во добра здравствена состојба. 
 
Министерството преку дипломатската мрежа во регионот е во постојана комуникација со колегите од пријателските земји, чии амбасади се сѐ уште активни на територијата на Судан. Информираме дека во тек се активности за да се обезбеди нивна скора евакуација, и трансфер на безбедна локација од каде подоцна би се обезбедил трансфер кон земјава. 
 
Во однос на четирите наши државјани кои претходно го напуштија Судан кон Саудиска Арабија, информираме дека истите се на безбедна локација, во добра здравствена состојба и наскоро ќе бидат вратени во земјава. 
 
Во оваа прилика го повторуваме нашиот апел доколку има наши државјани кои се наоѓаат во територијата на Судан да ја контактираат Амбасадата на Република Северна Македонија во Каиро на телефон +201033615542 и е-мејл [email protected], Амбасадата на Република Северна Македонија во Абу Даби на следниот телефонски број +971 56 441 7532 и е-мејл адреса [email protected], како и Министерството за надворешни работи на СОС телефонот + 389 75 273 732 и емејл [email protected]

Tourist destinations

Кањон Матка, Скопје

Крушево

Широк Сокак, Битола